NL | EN

Corona en kinderen

Dinsdag 7 april 2020

Beste (aspirant) adoptiefouders en overige belangstellenden,

We beseffen ons maar al te goed hoeveel invloed het corona-virus en alle maatregelen hebben op ouders, kinderen en aspirant adoptiefouders. Om deze reden vinden wij het belangrijk om een extra bericht hierover te plaatsen.


Het corona-virus heeft onze wereld de afgelopen tijd op z’n kop gezet. Kinderen gaan niet meer naar school en ouders moeten veelal thuiswerken, terwijl dit in veel gevallen gecombineerd moet worden met het bieden van thuisonderwijs aan hun kinderen. Voor ouders is het een behoorlijke uitdaging om deze situatie goed uit te leggen aan kinderen en hen bezig te houden terwijl bij jezelf mogelijk  de stress ook  toeneemt. Deze situatie kan verwarrend zijn voor kinderen, zeker wanneer kinderen al een beschadigd basisvertrouwen hebben en sneller angstiger zijn, iets wat bij adoptiekinderen regelmatig gezien wordt. Daarnaast kunnen ook eventuele gezondheidsproblemen een extra risico vormen voor sommige adoptiekinderen. We kunnen ons voorstellen dat dit extra zorgen oplevert voor deze families in het bijzonder. Wellicht maakt uw kind zich daarnaast in deze tijd juist extra zorgen over zijn/haar biologische familie in het land van herkomst.


Juist in deze tijden is het van belang om waakzaam te zijn op signalen die kinderen laten zien, het gesprek met kinderen hierover aan te gaan en professionele hulp te raadplegen indien u als ouder  vragen hebt hoe dit aan te pakken. Wij beseffen dat hulpverleningsorganisaties momenteel veelal geen huisbezoeken afleggen of trajecten deels stil komen te liggen, maar weet dat zij desondanks telefonisch bereikbaar zijn voor vragen. Ook zijn wij altijd tijdens ons spreekuur op donderdagochtend bereikbaar voor vragen of om met u mee te denken tijdens deze uitdagende tijden.


Wij willen graag een aantal websites/nieuwsbrieven met onze adoptiefouders delen, waarin tips gegeven worden hoe met dergelijke situaties om te gaan, toegespitst op adoptiekinderen:

 • Adoptievoorzieningen: op 18 maart heeft Adoptievoorzieningen een extra nieuwsbrief verstuurd gericht op de huidige corona-situatie. Zij zijn telefonisch bereikbaar bij vragen en middels het forum kan er ook in contact gekomen worden met andere adoptiefouders.  De extra nieuwsbrief is hier te vinden. 
 • Basic Trust: deze organisatie biedt gespecialiseerde hulpverlening voor kinderen met een beschadigd basisvertrouwen of trauma’s en hun ouders/opvoeders. Zij hebben veel ervaring met adoptiekinderen. Gedurende de huidige corona-maatregelen brengen zij wekelijks een extra nieuwsbrief uit waarin tips gegeven worden, te lezen via deze link.
 • Naast bovenstaande organisaties, die gespecialiseerd zijn in adoptiekinderen, zijn er ook veel algemene websites waar informatie te vinden is hoe om te gaan met de huidige situatie. Graag willen wij onderstaande websites bij u onder de aandacht brengen:
  https://www.nji.nl/coronavirus
  https://www.kenniscentrum-kjp.nl/nieuws/praten-kinderen-coronavirus/
  - Een prentenboek/filmpje van de Belgische Eline Claeys om de corona-situatie uit te leggen aan kinderen:
  https://cdn.webshopapp.com/shops/251177/files/319352007/de-coronas-op-vakantie.pdf (prentenboek)
  https://m.soundcloud.com/user-964867250/de-coronas-gaan-op-vakantie (luisterboek ingesproken en iets bewerkt door Mieke van den Broeck)

De huidige situatie heeft daarnaast uiteraard ook invloed op aspirant adoptieouders, die wachten op afreizen en al een voorstel hebben gehad, die nog wachten op een voorstel met een dossier in het buitenland of aspirant adoptief ouders die nog geen dossier in het buitenland hebben liggen en wellicht nog bezig zijn met het verkrijgen van een beginseltoestemming. Een adoptieprocedure is een lang traject met ook veel onzekerheden en wij kunnen ons goed voorstellen dat de huidige situatie die onzekerheden vergroot. Helaas weten wij niet hoe lang de huidige situatie nog zal voortduren. Hierin zijn we afhankelijk van zowel de ontwikkelingen in Nederland als de ontwikkelingen in de landen waarin wij bemiddelen. Wij bij de NAS werken zoveel mogelijk door, waarbij er grotendeels vanuit huis gewerkt wordt. In de landen met wie wij bemiddelen verschilt het in hoeverre hier mogelijkheid toe is. Het is helaas onvermijdelijk dat dit voor vertragingen gaat zorgen. De gezondheid van iedereen staat hierin echter voorop. Mocht u behoefte hebben aan contact hierover, blijven wij uiteraard voor aspirant adoptiefouders ook bereikbaar per e-mail of tijdens ons telefonisch spreekuur op donderdagochtend.

 

We wensen iedereen veel sterkte en vooral een goede gezondheid in deze uitdagende tijd!

Team NAS

© De Webmakers | Inloggen