Vacature (senior) bemiddelaar

Maandag 22 juni 2020

Onderstaande tekst kunt u ook downloaden als pdf via deze link.

De organisatie
De Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) is een bemiddelaar in interlandelijke adoptie. Sinds 2002 hebben wij een vergunning om kinderen ter adoptie te plaatsen in Nederlandse gezinnen. Dit werk doen we met veel passie en betrokkenheid vanuit het uitgangspunt dat ieder kind belangrijk is en ieder kind het recht heeft om op te groeien in een gezin met liefhebbende ouders met wie het behalve een affectieve ook een juridische band heeft.

Het kantoor van de NAS is gevestigd in een prachtig pand uit 1621 in de historische binnenstad van Oudewater.

Het gaat goed met de NAS. Voor verschillende buitenlandse overheden zijn wij de professionele partner in de internationale adoptie.
Voor vervanging binnen ons team zijn wij op zoek naar een (senior) bemiddelaar M/V voor ca. 32 uur (0,8 FTE) per week.

In internationale wet- en regelgeving is vastgelegd dat adoptie een kinderbeschermingsmaatregel is. Het kind staat centraal en de NAS werkt dan ook vanuit de behoeftebepaling van het individuele kind. De bepalingen rondom adoptie zijn strak vastgelegd in wetgeving en verdragen. Van bemiddelende organisaties vraagt dit tact en inzicht in het complexe internationale werkveld van adoptie en sensitiviteit voor culturele verschillen.

De functie bemiddelaar
Medewerkers in ons bemiddelingsteam zijn hoogopgeleide professionals met een HBO of universitaire opleiding. Als bemiddelaar gaat u in teamverband adoptiefouders begeleiden in de adoptieprocedures. U hebt daarbij te maken met de aspirant adoptieouders, de kinderen, maar ook met ketenpartners zoals bijvoorbeeld het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de Raad voor de Kinderbescherming. Een veelzijdige functie waarbij u opereert in zowel een nationale als een internationale omgeving.

Tot uw takenpakket behoren onder andere het geven van voorlichting over de NAS en onze contacten en het voeren van gesprekken met aspirant adoptieouders om hun adoptiewensen en mogelijkheden in kaart te brengen voor een specifiek adoptiecontact. In teamverband begeleidt u aspirant adoptiegezinnen gedurende de wachttijd tot het voorstel van een kind. Dat is soms best spannend en u bent in staat om goed om te gaan met de emoties die hierbij komen kijken en daarbij uw professionaliteit te bewaren. Aan de hand van het kinddossier beoordeelt u samen met uw collega’s, de match tussen kind en ouders en doet u het kindvoorstel aan de toekomstige ouders. U bereidt de ouders voor op afreizen en begeleidt hen op afstand gedurende de reis. Na thuiskomst geeft u desgewenst advies ten aanzien van administratieve maar ook voor  opvoedkundige zaken en u bewaakt dat de postadoptierapporten op tijd worden ingeleverd. U werkt volgens ons kwaliteitshandboek, dat is vastgelegd conform ISO normen. In overleg met uw collega’s van het administratieve team bewaakt u de administratie rondom de adopties, een deel van de administratie hebt u zelf in beheer.

Een aantal keer per jaar werkt u ook op zaterdag, bijvoorbeeld wanneer er een Open Huis is. Ook komt het incidenteel voor dat er in de avond themabijeenkomsten worden gehouden, het kan van u worden gevraagd om daar bij aanwezig te zijn. U draait binnen het bemiddelingsteam mee in een schema om het 24-uurs noodnummer voor cliënten in het buitenland te beheren.
De bemiddelaar heeft een veelzijdige functie in een professioneel, hardwerkend en betrokken team.

Uw profiel
Natuurlijk draagt u adoptie een warm hart toe, we zijn nieuwsgierig hoe u affiniteit met ons mooie vak hebt gekregen. U hebt uw opleiding afgerond op HBO niveau of universitaire niveau op gebied van zorg- en welzijn, psychologie, pedagogiek, antropologie of sociaal juridische dienstverlening. Tot uw competenties behoren dat u denkt in oplossingen, u bent in staat om op verschillende niveaus een goede gesprekspartner te zijn, u bent een doorzetter en behalve zelfstandig ook zeker een teamspeler, uw communicatieve vaardigheden in woord en geschrift zijn uitstekend.
Na Nederlands is Engels is voor u een tweede taal die u vloeiend beheerst en tenminste één van de talen Spaans, Frans of Portugees is voor u in woord en geschrift geen probleem.

We staan open voor kandidaten die een aantal jaren werkervaring hebben in het werkveld van kinderbeschermingsmaatregelen. Het niveau van de functie en de salariëring zal hier mede van afhangen. Graag komen we in contact met kandidaten die toe zijn aan een volgende stap in hun carrière.

Meer weten over de NAS
U vindt ons op het internet via www.nederlandseadoptiestichting.nl en  www.facebook.com/NederlandseAdoptieStichting

Uw sollicitatie
Spreekt de NAS u aan, denkt u binnen het profiel van de functie voor bemiddelaar te passen en bent u de positieve teamspeler die wij zoeken? Dan kunt u uw sollicitatie  via het onderstaande e-mail adres richten aan de heer A.B. Schouten, Directeur/bestuurder van de NAS, o.v.v. vacature bemiddelaar. Voor aanvullende vragen kunt u ook met hem per e-mail contact opnemen. De adres gegevens van de NAS zijn:
Nederlandse Adoptie Stichting
Leeuweringerstraat 57 – 59