NL | EN

Haïti

laatste pagina update 2 november 2022

Actueel
De bemiddeling uit Haïti is gesloten.
De landenwachtlijst is gesloten.

Per 2 november 2022 heeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid besloten dat alle adopties vanuit Haïti naar Nederland worden gestopt, nadat adopties eerder in het jaar waren opgeschort in verband met de veiligheid. 

Slechts twee adoptieprocedures kunnen doorlopen waarbij reeds een matching heeft plaatsgevonden.

U dient te voldoen aan de volgende voorwaarden om uit Haïti te kunnen adopteren:

  • Burgerlijke staat 
    • Gehuwden in een man/vrouw relatie.
    • Samenwonenden in een man/vrouw relatie, waarbij de vrouw de aanvrager is.*
    • Alleenstaande vrouw.

  • Duur huwelijk en/of samenwonen
    • De minimale huwelijksduur is 5 jaar. In de praktijk wordt de periode van samenwonen voorafgaand aan het huwelijk meegerekend. Dit is echter geen formele regelgeving.
    • De minimale periode van samenwonen of geregistreerd partnerschap** is 5 jaar, aantoonbaar met een notariële verklaring.
       
  • Alleenaanvraag binnen de relatie*
    • Aanvraag door de vrouwelijke partner van een gehuwd man/vrouw stel is mogelijk.
    • Bij aanvraag door een samenwonend stel dient de aanvragende partner de vrouw te zijn.
    • Bij beoordeling van het dossier en toewijzing van een kind wordt de gezinssamenstelling beoordeeld en niet alleen de achtergrond van juridische aanvrager indien er sprake is van een alleenaanvraag binnen de relatie. 

  • Leeftijd 
    • Bij gehuwden is de leeftijd van de oudste aspirant adoptieouder tenminste 30 jaar, op moment van indienen van het dossier.
    • Bij gehuwden is de leeftijd van de oudste adoptieouder is maximaal 50 jaar op moment van indienen van ouderdossier. 
    • Bij aanvraag door de vrouw van een gehuwd of samenwonend stel is haar leeftijd tenminste 30 jaar, bij indienen van het dossier.
    • Bij aanvraag door de vrouw van een gehuwd of samenwonend stel is haar leeftijd maximaal 50 jaar bij indienen van het dossier. De leeftijd van de partner wordt mee beoordeeld, ook al is de partner juridisch gezien niet de aanvrager. 
    • Bij aanvraag door een alleenstaande vrouw is haar leeftijd tenminste 35 jaar, op moment van opsturen van het dossier.
    • Bij aanvraag door een alleenstaande vrouw is haar leeftijd maximaal 50 jaar op moment van indien van het dossier.

Verder is bij adoptie uit Haïti het volgende essentieel: 

  • In uw gezinsrapport dient te zijn opgenomen dat u een kind in een leeftijd met een bandbreedte van tenminste 3 jaar mag opnemen. Daarnaast dient u in ieder geval positief advies te hebben voor opname van een kind tot 60 maanden. Dit betekent dat in uw gezinsrapport tenminste 24 tot 60 maanden moet zijn opgenomen, maar andere leeftijdscombinaties zijn natuurlijk ook mogelijk zolang minimaal de bandbreedte van 3 jaar en 60 maanden wordt aangehouden.
  • Indien in het gezin van de aanvra(a)ger(s) al een of meer kinderen aanwezig zijn, dan wordt hen vanaf de leeftijd van 8 jaar gevraagd een mening te geven over de voorgenomen adoptie. Dit is de leeftijd op moment van matching. Indien uw gezinsrapport voor de leeftijd van 8 jaar werd opgemaakt, kan een aanvullend raadsonderzoek gevraagd worden. De IBESR kan op naar aanleiding van een voorliggend matchingsdossier ook vragen om de mening van een jonger kind.
  • U bent zonder voorbehoud in staat om binnen 2 weken nadat u hiertoe werd uitgenodigd, af te reizen naar Haïti zowel voor de tussentijdse als voor de adoptiereis.
  • Bij adoptie door een stel, ben u verplicht om beiden naar Haïti af te reizen voor de tussentijdse reis en de adoptie reis, ook indien de procedure juridisch wordt gevoerd in naam van één van de partners;

Adoptie uit Haïti is alleen mogelijk indien u voldoet aan deze voorwaarden. Indien uw situatie hier niet binnen past is adoptie uit Haïti niet mogelijk.

Indien na het intakegesprek blijkt dat de NAS de slagingskans van een bemiddeling vanuit Haïti beperkt of te klein acht, dan zullen we de procedure voor dit land niet met u vervolgen. We zullen een dergelijke beoordeling altijd in alle openheid met u bespreken en onderbouwen.

* de IBESR heeft er de voorkeur voor dat het kind direct door beide ouders wordt geadopteerd. Hierdoor staat de mogelijkheid voor adoptie door de vrouwelijke partner van een getrouwd stel en door samenwonenden ter discussie (status december 2018).

** Het Haïtiaans recht kent het geregistreerd partnerschap niet. Geregistreerde partners zullen in Haïti juridisch worden benaderd als samenwonenden.

 

  • Het merendeel van de kinderen wordt vrijwillig afgestaan. Oorzaken kunnen divers zijn, maar zijn vaak te vinden in sociaal instabiele gezinnen en/of een zeer precaire economische situatie die niet op korte termijn op te lossen is. Bij vrijwillige afstand is het niet altijd mogelijk om de afstandsouder(s) te ontmoeten. Indien een ontmoeting wel mogelijk is, zal dit tijdens de adoptiereis zijn. Een ontmoeting voordat de adoptieprocedure is afgerond is als gevolg van (internationale) wetgeving niet mogelijk.
  • Er is soms sprake van kinderen die verlaten of vondeling zijn. In dit geval is er weinig tot niets bekend over de sociaal maatschappelijke en medische achtergrond van het kind. Dit houdt in dat aspirant adoptieouders in ieder geval open moeten staan voor de special needs categorie A, onder meer als gevolg van de onbekende achtergrond van de ouders, verdere familie en de zwangerschap.
  • Voorkeuren of uitsluitingen ten aanzien van de sociaal maatschappelijke achtergrond van het kind zijn niet mogelijk.
  • In het verleden kwam het niet voor dat er sprake is van situaties waarbij de ouderlijke macht werd beëindigd. Gezien de vernieuwde rol van de IBESR kan dit voor de toekomst echter niet worden uitgesloten.
  • De kinderen worden voorafgaand aan de adoptie opgevangen in een kindertehuis. Tehuizen in Haïti staan onder toezicht van de IBESR.

Op deze website wordt in algemene zin informatie gegeven over medische en psychische achtergronden die we regelmatig zien bij kinderen die vanuit Haïti worden geadopteerd. De special needs categorieën A, D, E en F zijn het meest voorkomend. Aspirant adoptieouders die alleen open staan voor de categorie  F, zijn bij de NAS niet bemiddelbaar.

De mogelijkheden voor medisch onderzoek en gespecialiseerde behandeling in Haïti zijn zeer beperkt.

Vanuit Haïti worden incidenteel kinderen jonger dan 1,5 jaar geplaatst. Bij deze jonge kinderen is het vaak moeilijk om een prognose te geven voor verwachtingen voor de toekomst. 

Vrijwel alle kinderen voor wie adoptieouders worden gezocht, zijn in meer of mindere mate ondervoed of hebben ondervoeding doorgemaakt (SN categorie A). De ernst en de duur van de ondervoeding en de duur van de blootstelling er aan kan variëren. Veel kinderen maken al een begin met een inhaalslag op gebied van voeding in het kindertehuis. Toch is het niet uit te sluiten, dat de kinderen op moment van ophalen nog kampen met ondervoeding of de fysieke gevolgen hier van. In uw gezinsrapport dient in ieder geval te zijn opgenomen dat u open staat voor een kind dat ondervoeding heeft doorgemaakt. 

Kinderen voor wie adoptieouders worden gezocht, hebben met enige regelmaat een lichte of zwaardere vorm van een ontwikkelingsachterstand (SN categorie D). De ernst van deze achterstanden kan variëren van de gevolgen van (langdurige) onder-stimulatie tot oorzaken op medisch of sociaal/emotioneel vlak (SN categorie E) die soms ook blijvend kunnen zijn. Het is in de bemiddelingsfase niet te voorspellen of ontwikkelingsachterstanden gedeeltelijk of helemaal ingelopen kunnen worden. In uw gezinsrapport dient te zijn opgenomen dat u open staat voor een ontwikkelingsachterstand waarbij het verloop niet te voorspellen is.

 Wij adviseren aspirant adoptieouders die geïnteresseerd zijn in adoptie vanuit Haïti contact op te nemen met de bemiddelaars van de NAS. We kunnen dan met u bespreken welke special needs achtergronden regelmatig voorkomen en de wijze waarop die in uw gezinsrapport omschreven moeten zijn.

Kinderen van alle leeftijden worden geplaatst vanuit Haïti. Gezien de procedure, is het onwaarschijnlijk dat een kind jonger dan 1 jaar geplaatst wordt. 

In uw gezinsrapport dient te zijn opgenomen dat u een kind in een leeftijd met een bandbreedte van tenminste 3 jaar mag opnemen. Daarnaast dient u in ieder geval positief advies te hebben voor opname van een kind tot 60 maanden. Dit betekent dat in uw gezinsrapport tenminste 24 tot 60 maanden moet zijn opgenomen, maar andere leeftijden zijn natuurlijk ook mogelijk zolang minimaal de bandbreedte van 3 jaar wordt aangehouden.

Plaatsbare kinderen zijn volgens de Nederlandse wet in leeftijd tussen 0 en 6 jaar (72 maanden). Hierop zijn uitzonderingen mogelijk. De NAS kan uit Haïti kinderen tot 8 jaar (96 maanden) plaatsen bij plaatsing alleen of tot 10 jaar (120 maanden) bij plaatsing met siblings. In het verleden is dit soort plaatsingen voorgekomen vanuit Haïti.

Indien u geïnteresseerd bent in het opnemen van 1 of meer kinderen ouder dan 72 maanden, dan adviseren wij u voorafgaand aan uw raadsonderzoek contact op te nemen met de bemiddelaars van de NAS om te bespreken wat extra aandachtspunten zijn voor het gezinsonderzoek.

Voor overige uitgebreide informatie kunt u contact opnemen met de NAS.

© De Webmakers | Inloggen